Welke brandblussers / blusstof is geschikt om elektriciteitsbranden te blussen? Elektriciteitsbranden werden in het verleden aangeduid als E brandklasse. Men heeft echter 1987 besloten deze brandklasse te laten vervallen. Men was van mening dat elektriciteit wel een oorzaak van brand kan zijn maar zelf niet brandt. Door kortsluiting gaat bijvoorbeeld een apparaat branden. Dit apparaat is gemaakt van kunststof. We hebben in dit geval een brandklasse B brand en geen brandklasse E brand. Brandklasse B omdat elektronische apparaten vaak gemaakt zijn van kunststoffen of andere vaste stoffen (Brandklasse A).
Meer weten over brandklassen en blusrating? Lees onze blog hierover.
Welke blussers zijn te gebruiken op onder spanning staande apparatuur?
Poederblusser: Deze brandblussers zijn zeer efficiënt om branden snel te blussen. Maar het poeder brengt brengt wel veel nevenschade toe aan elektronica en vereist vaak professionele schoonmaak om te verwijderen.
Watermistblusser: Watermist is niet elektrisch geleidend en niet corrosief; hierdoor is het veilig bij gebruik in de aanwezigheid van elektrische apparatuur.
CO2-blusser: Deze blusser neemt de zuurstof rond de brandhaard weg waardoor het vuur vanzelf dooft. Omdat een CO2-blusser weinig tot geen schade aanricht aan het materiaal is dit een goed middel om een brand onder spanning te bestrijden. CO2 is wel beperkt effectief op branden in vaste stoffen én kan gevaarlijk zijn bij gebruik in kleine ruimtes i.v.m. verstikkend effect.
Schuimblusser: Het klinkt misschien verrassend om een brand onder spanning te bestrijden met een vloeibaar blusmiddel, maar het schuim in een schuimblusser is niet elektrisch geleidend. Te gebruiken op spanningen tot 1000 Volt.
Schuim heeft wat ons betreft de voorkeur bij branden met onder spanning staande apparatuur, omdat deze branden vaak een combinatie zijn van A (vaste stof) en B (vloeistof) brandklassen. Verder veroorzaak je minimale nevenschade en heb je een relatief hoge blusrating.
Wat je absoluut niet moet doen bij het blussen van onder spanning staande apparatuur
Gebruik nooit en te nimmer een aanwezige brandslanghaspel of andere vormen van puur water op onder spanning staande apparatuur. Bij gebruik van water op elektriciteit maak je kans om geëlektrocuteerd te worden.
Wat kun je nog meer doen?
Bel voor de zekerheid altijd 112 voordat je een bluspoging gaat wagen. Wanneer je de mogelijkheid hebt om de stekker van het apparaat in kwestie uit het stopcontact te halen óf de aardlekschakelaar of groep om te zetten, is dit natuurlijk de meest veilige oplossing.