Tijdens een brand kan er paniek ontstaan en het enige waar je je op zou moeten concentreren is om de brand zo snel mogelijk te blussen, met behulp van de aanwezige brandblussers. Er zijn echter verschillende soorten brandblussers omdat er verschillende soorten brandklassen zijn (Lees onze blog over verschillende ‘Brandklassen en Blusrating‘) – elk blusmiddel moet uitsluitend worden gebruikt voor het type brand waarvoor ze zijn ontworpen om te voorkomen dat de brand of situatie wordt verergerd. In deze blog leggen we de risico’s uit van het gebruik van de verkeerde brandblusser voor een specifieke brand.
Als het gaat om het kiezen van de juiste brandblusser, is geen enkel type brandblusser volledig effectief op alle typen branden. Dus voordat je een brandblusser koopt, is het van vitaal belang om goed te kijken met wat voor soort brandrisico’s je te maken hebt. Het kiezen van het verkeerde type brandblusser kan namelijk erg gevaarlijk zijn, zoals de brand verergeren en het risico op verwondingen vergroten voor diegenen die de brand proberen te blussen. Tenslotte kunnen sommige blusmiddelen een negatieve impact hebben op het milieu. Nog een reden om bewust te zijn van de brandblusser die je kiest.
Verschillende soorten blusstoffen en blussers
In het kort zullen we eerst de verschillende soorten blusstoffen en -middelen bekijken die we zoal tegenkomen:
- Water;
- Blusschuim (water + additief);
- Koolstofdioxide (CO2);
- Poeder;
- Wet chemicals gebruikt in vetblussers;
- Watermist
Los van de blusstof hebben we ook te maken met Constante Druk en Patroonblussers. Benieuwd naar het verschil? Lees dan de blog: Het verschil tussen constante druk en patroonblussers
Waterbrandblussers, maar ook brandslanghaspels moeten in de eerste plaats worden gebruikt voor de bestrijding van A-klasse branden in bijvoorbeeld hout, papier of andere organische stoffen. Geen vloeistoffen of elektrische branden.
Schuimbrandblussers smoren het vuur door zuurstof weg te nemen. Daarnaast hebben deze blussers een koelende werking en een hoog indringend vermogen op de brandende stof. Ze zijn uitstekend voor het bestrijden van branden in vaste (A-klasse) en vloeibare stoffen branden (B-klasse).
CO2–brandblussers worden gebruikt voor vloeistofbranden, elektrische en gasbranden. De werking van CO2 berust op het zuurstof verdringend vermogen.
Poederbrandblussers kunnen in verschillende situaties worden gebruikt voor branden in vloeistoffen, vaste stoffen, elektriciteit en metaal. Poeder is negatief katalytisch waardoor het de verbranding negatief beïnvloedt en stopt. Het poeder in de blusser is een zout.
Vetbrandblussers zijn vereist in keukens waar olie en vet wordt gebruikt om te koken en bakken. Ze zijn ontworpen om specifiek klasse F-branden te stoppen; een brandklasse die andere typen brandblussers niet aankunnen. Deze specifieke blusstof (wet chemical) vormt razendsnel een dikke afdekkende schuimlaag op het hete vet, waardoor de vlammen in zeer korte tijd weggenomen worden.
Watermistblussers zijn een zeer specialistische blussers en worden vaak gebruikt in omgevingen waar zo min mogelijk nevenschade wordt verwacht van het desbetreffende blusmiddel. Deze blussers zijn geschikt voor branden van een organische aard (A-klasse) en theoretisch, gezien de kleine druppelgrootte, voor vetbranden (F-klasse).
Waterbrandblussers - de risico's
Het gevaar van het gebruik van een brandslanghaspel of een waterblusser bij een elektrische brand is dat je het risico loopt op een elektrische schok. Bij gebruik van water op een B (bijv. motorolie of plastic) of F (frituurolie) klasse brand verergert de situatie aanzienlijk door het ontstaan van steekvlammen én de verspreiding van de brandstof via de waterdruppeltjes in de stoom die ontstaat.